7 beste investeringsbøker for nybegynnere

Thomas Grønvold

Ung dame leser en bok

Ønsker du å lære mer om investering og hvordan du kan bli en bedre investor? Da anbefaler vi at du tar en nærmere titt på bøkene anbefalt i denne artikkelen.

Det kan ofte oppleves som overveldende å lære om økonomi og investeringer, men det finnes noen enkle kilder til informasjon – nemlig investeringsbøker. En feil mange nye investorer gjør når de skal lære mer – er at de begynner å søke rundt på nett. Resultatet av dette er ofte at man ender opp med en alfabetsuppe uten like og kompliserte økonomiske begrep. For å gjøre det litt mindre overveldende, kan det være lurt å ta fatt på noen tradisjonelle bøker.

Bøker om investeringer har vært rundt i flere tiår allerede, og mange suksessfulle investorer vil henvise til de samme bøkene. Grunnen til at vi anbefaler bøker fremfor å søke rundt på nett er forholdsvis enkelt. Disse bøkene er skrevet av eksperter på en nøye gjennomtenkt måte. Du vil dermed få forklart økonomiske konsepter i riktig rekkefølge, og dermed på en mer forståelig måte. Som et utgangspunkt for dette har vi plukket ut syv bøker som kommer høyt opp på listen over anbefalt litteratur nye investorer bør lese. 

The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing – Benjamin Graham

The intelligent investor benjamin Graham

Det er vanskelig å lage en liste over de beste investeringsbøkene uten å nevne The Intelligent Investor. Selv om denne boken ble skrevet for mer enn 70 år siden, så danner den fortsatt grunnverket for verdi investeringer. Benjamin Graham var en amerikansk økonom, professor og investor som først gjorde suksess på Wall Street, og deretter jobbet som lærer på Columbia University. 

Blant de mest kjente investorene som fulgte Benjamin Graham sin lære finner vi Warren Buffett. Boken er skrevet på en utrolig informativ, men også fordøyelig måte og gir deg en omfattende introduksjon til verdiinvestering. Dette er uten tvil en bok man bør lese for å bli bedre kjent med verdsettelse av selskaper. 

A Random Walk Down Wall Street: The Time-Tested Strategy for Successful Investing – Burton Malkiel

En annen populær bok blant investorer er A Random Walk Down Wall Street. I boken som først ble publisert i 1973 – tar Princeton økonomen Burton Malkiel en litt annen tilnærming enn Benjamin Graham. Malkiel hevder at markeder er effektive fordi de reflekterer et selskaps nåværende verdi og reagerer på ny informasjon som endrer verdien. I hans bok anbefaler han å investere i markedet som helhet i stedet for å forsøke å slå det. Han mener at dette vil gi en tilstrekkelig avkastning.

Kombinert med The Intelligent Investor kan denne boken gi et nyansert og spennende blikk på ulike investeringsstrategier. Den er riktignok litt mer teknisk i tilnærmingen enn The Intelligent Investor, men den er fortsatt relativt grei å komme seg gjennom. Uten tvil en bok som bør leses av investorer som vil utvide horisonten sin litt. 

The little Book of Common Sense Investing: The Only Way to Guarantee Your Fair Share of Stock Market Returns – John Bogle

John Bogle, en av de mest betydningsfulle personene innen investering i moderne tid, gikk bort den 16. januar 2019, men arven hans lever videre. Han var en talsmann for småinvestorer og satte sitt preg på verdipapirfondsindustrien ved å introdusere indeksfondet. Dette ga investorer en enkel og rimelig måte å spre risikoen på og beholdt mer av avkastningen i egne lommer. Bogle forklarte også hvorfor reduksjon av gebyrer har stor betydning for avkastningen. Boken hans tar opp viktige temaer som «mean-reversion» og skattekostnader.

Denne boken gir et utmerket innblikk i hvordan man kan oppnå god avkastning uten at man må plukke individuelle aksjer. Videre er det svært lærerikt å se hvordan mannen bak en av moderne tids største spareprodukter tenkte rundt sin egen oppfinnelse. 

Aksjeskolen – Roger Berntsen, Alex Rosén

Aksjeskolen er en norsk bok om aksjeinvestering skrevet av Roger Berntsen. Boken gir en grundig og praktisk innføring i aksjemarkedet og investering i aksjer. Berntsen, som er en anerkjent aksjeanalytiker og investor, tar leserne gjennom de grunnleggende prinsippene for aksjeinvestering, fra hvordan man kan analysere selskaper og velge aksjer til hvordan man kan bygge en portefølje og håndtere risiko. Boken har fått gode anmeldelser og er et populært valg for både nye og erfarne investorer som ønsker å forbedre sine kunnskaper om aksjeinvestering.

Det som skiller denne boken fra mange av de andre på markedet – er rett og slett tilnærmingen deres. Her skal NordNet økonomen Roger Berntsen lære opp selveste Alex Rosén i aksjemarkedet. Ikke bare gjelder det grunnleggende informasjon i hvordan markedet fungerer, men de ser også på hva man kan lære av profilerte investorer som Arne Fredly, Warren buffett og Olav Thon. 

Market Wizard – Jack D. Schwager

Market Wizards er en bok skrevet av Jack D. Schwager, og gir innsikt i hva som skiller vellykkede tradere fra resten av markedet. Boken bygger på intervjuer med noen av de mest suksessrike traderne i verden, og gir leserne et unikt innblikk i deres tenkemåte, tilnærminger og strategier for å lykkes i markedene. Schwager fokuserer på ulike handelsstiler, og hvordan traderne tilpasser seg ulike markedsforhold. Boken er en populær ressurs for både nybegynnere og erfarne investorer som ønsker å forbedre sine ferdigheter og lære av noen av de beste traderne i verden.

Gjennom denne boken får man et spennende innblikk i trading og hva som ligger bak tilnærmingen til noen av de mest suksessfulle traderne på Wall Street. Her finnes det en rekke gullkorn som kan komme til nytte når du skal utvikle din egen investeringsstrategi. 

Freakonomics – Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner

Boken utforsker ulike økonomiske temaer, fra sannheten om eiendomsmeglere til hvordan lovlig abort påvirker kriminalitetsstatistikken og mye mer. Gjennom engasjerende historier og innsikt, viser forfatterne hvordan økonomi ligger til grunn for de fleste ting i livet, inkludert hvordan folk skaffer seg det de ønsker eller trenger. Boken argumenterer for at vår moderne verden, til tross for sin kompleksitet, er forståelig hvis man ser på ting fra en annen vinkel.

Det har kommet flere bøker i Freakonomics serien, samt en svært populær podcast. Her utforsker de ikke bare skyggesiden av økonomi, men de gir også et svært lærerikt innsyn i hvordan vidt forskjellige ting kan påvirke utfallet av økonomien vår. Boken anbefales absolutt for deg som vil lære mer om det ‘store bildet’ rundt økonomi. 

One Up On Wall Street – Peter Lynch

One Up on Wall Street er en bok om aksjeinvestering skrevet av Peter Lynch, en tidligere forvalter for Fidelity Magellan Fund. Boken gir en praktisk tilnærming til investering i aksjer og Lynchs egen strategi for å finne gode investeringsmuligheter. Han forklarer hvordan investorer kan finne vekstpotensial i hverdagslivet rundt dem og gir råd om hvordan man kan analysere selskaper og bransjer for å velge de beste aksjene. Boken har blitt rost for sin enkle tilnærming og forklaring på investering i aksjer, og er populær blant både nybegynnere og erfarne investorer som ønsker å forbedre sine investeringsferdigheter.

Mange har trukket frem denne boken som et moderne alternativ til The Intelligent Investor av Benjamin Graham, men vi anbefaler absolutt at du leser begge to. Denne boken ser mer på investeringsstrategier, mens The Intelligent Investor fokuserer på verdsettelse av selskaper og aksjer. 

Oppsummering

Det finnes utallige bøker om investeringer på markedet, men det er viktig å starte i riktig ende. Derfor har vi plukket ut de bøkene vi anser som best for nye investorer. Her får du en grundig gjennomgang av markedet, samt introduksjonen til none kjente investorer og deres strategier. Når du har lest disse kan du enkelt og greit utvide horisonten til mer avanserte investeringsbøker som ser på det tekniske rundt investering i aksjer.