Aksjer med kvartalsvis utbytte 2024: En guide til å kvartalsvise utbytter

Thomas Grønvold

14. September 2024

Oslo Børs

*Pass på at du gjør egne undersøkelser før du investerer i aksjer. Utbytteguiden og våre skribenter gir ikke investeringsråd, men tilbyr informativt innhold for opplæringsformål. Alle artikler representerer skribents egne synspunkter. Dette innlegget inneholder affiliate lenker til Nordnet*

Aksjer med kvartalsvis utbytte er aksjer kan være en god investering ved at det gir passiv og stabil inntekt over tid. Disse aksjene betaler utbytte hvert kvartal (hver tredje måned), og kan dermed være en god investeringsmulighet for de som ønsker å tjene penger på aksjer uten å måtte følge med på markedet hele tiden.

Oslo Børs finnes det flere selskaper som betaler utbytte kvartalsvis. Disse selskapene har ofte en stabil økonomi og god avkastning, og kan dermed være et godt valg for investorer som ønsker å kjøpe aksjer med lav risiko. Det er også mulig å finne analyser og statistikk om disse selskapene på ulike handelsplattformer, som kan hjelpe investorer med å ta velinformerte beslutninger.

Når man investerer i aksjer med kvartalsvis utbytte er det viktig å være oppmerksom på kurtasje og andre kostnader som kan påvirke avkastningen. Det kan derfor være lurt å gjøre grundige undersøkelser og sammenligne ulike selskaper før man tar en beslutning. Likevel kan aksjer med kvartalsvis utbytte være en god investeringsmulighet for de som ønsker å tjene penger på aksjer uten å måtte følge med på markedet hele tiden.

Hva er kvartalsvis utbytte?

Kvartalsvis utbytte er en type utbyttebetaling som noen selskaper velger å bruke. I stedet for å betale utbytte en gang i året, kan selskapene velge å betale utbytte fire ganger i året, altså hvert kvartal. Dette betyr at investorene får utbetalt en mindre andel av overskuddet oftere i stedet for en større andel en gang i året.

Når det er sagt – så er det kun utbetalingene som blir mindre. Avkastningen vil være den samme. Forskjellen er bare at man får totalbeløpet (utbyttet) delt i fire utbetalinger fremfor alt på én gang slik som mange selskaper gjør det. Dette er en modell som lenge har vært aktuell i USA, og en del norske selskaper har også gjort dette for å være mer appellerende for internasjonale investorer.

Kvartalsvis utbytte kan være attraktivt for investorer som ønsker å motta jevnlig inntekt fra sine investeringer. Det kan også være en måte for selskapene å vise at de har stabil økonomi og at de forventer å kunne fortsette å betale utbytte jevnlig.

Det er viktig å merke seg at kvartalsvis utbytte ikke nødvendigvis betyr at selskapet har høyere direkteavkastning enn andre aksjer. Direkteavkastning er forholdet mellom utbytte og aksjekurs, og kan variere fra selskap til selskap. Det er derfor viktig å gjøre grundig research og vurdere flere faktorer før man investerer i aksjer med kvartalsvis utbytte.

Noen selskaper velger også å betale månedlig utbytte eller årlig utbytte i stedet for kvartalsvis utbytte. Årlig utbytte betyr at selskapet betaler utbytte en gang i året, mens månedlig utbytte betyr at selskapet betaler utbytte hver måned. Hvor ofte utbyttet betales avhenger av selskapets strategi og økonomiske situasjon.

I Norge er det flere selskaper på Oslo Børs som betaler utbytte kvartalsvis. Noen av disse selskapene er Equinor, DNB, Telenor, og Aker BP. Det kan være lurt å undersøke nøye hvilke selskaper som betaler utbytte jevnlig og hvilke faktorer som påvirker utbyttet før man investerer.

Fordeler med aksjer med kvartalsvis utbytte

Aksjer med kvartalsvis utbytte kan være en god investering for de som ønsker å bygge en passiv inntektskilde. Utbytteaksjer gir investorer muligheten til å motta utbytte fra selskapets overskudd på jevnlig basis, vanligvis kvartalsvis. Dette kan gi en forutsigbar inntektstrøm og kan være spesielt gunstig for de som ønsker å supplere sin inntekt eller bygge en portefølje av utbytteaksjer.

En av de største fordelene med aksjer med kvartalsvis utbytte er avkastningen. Siden disse aksjene betaler utbytte jevnlig, kan investorer forvente å motta en jevn og stabil avkastning på investeringen sin. Dette kan være spesielt gunstig for de som ønsker å bygge en langsiktig portefølje med en jevn avkastning over tid.

En annen fordel med aksjer med kvartalsvis utbytte er at de kan være en del av en større utbyttestrategi. Mange investorer velger å investere i utbytteaksjer som en måte å diversifisere porteføljen sin og redusere risikoen. Ved å investere i aksjer med forskjellige utbyttebetalingsplaner, kan investorer skape en portefølje som gir en jevn og stabil inntektstrøm.

Til slutt kan aksjer med kvartalsvis utbytte være en god måte å investere i selskaper som har etablert en utbyttepolitikk som sikrer aksjonærene best mulig avkastning på egenkapitalen. Dette kan være spesielt gunstig for de som ønsker å investere i selskaper som har en solid finansiell posisjon og som har etablert seg som ledere i bransjen.

Norske selskaper med kvartalsvis utbytte

Selskaper med kvartalsvis utbytte er en god mulighet for investorer som ønsker å motta jevnlig utbytte fra selskapene i porteføljen sin. Her er det mange som foretrekker norske selskaper, da mange av disse har et solid fundament og en langsiktig strategi som gjør dem stabile og pålitelige investeringer. Videre får man informasjon på norsk, noe som ofte kan være en fordel for nye investorer.

Shipping

Shipping har lenge vært en bransje kjent for å betale kvartalsvis utbytte. Selv om det er en svært syklisk bransje, så kan investorer forvente høy avkastning i gode tider. Her har Oslo Børs lenge vært en populær destinasjon for shippingselskaper, noe som gir norske investorer god tilgang til nettopp shipping aksjer. Noen populære aksjer i dette segmentet inkluderer;

Navn på selskapTickerDirekteavkastning (%)Utbytte
Klaveness Combination CarriersOSE: KCC14.39%0.30 USD per aksje kvartsalsvis
AMSC ASAOSE: AMSC8.30%0.55 per aksje kvartalsvis
Avance Gas Holding LtdOSE: AGAS20.48%1.35 USD per aksje kvartalsvis
Flex LNGOSE: FLNG11.41%0,75 USD per aksje kvartalsvis
BW LPGOSE: BWLPG23.04%0,58 USD per aksje kvartalsvis
Tabellen sist oppdatert 14 september 2024

*Pass på at du gjør egne undersøkelser før du investerer i aksjer. Utbytteguiden og våre skribenter gir ikke investeringsråd, men tilbyr informativt innhold for opplæringsformål. Alle artikler representerer skribents egne synspunkter. Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.*

Olje- og gassektoren

Norge er uten tvil en olje- og gass nasjon, men utvalget av energi aksjer på Oslo Børs er ikke spesielt stort. Vi har riktignok noen store selskaper notert på Oslo Børs, men om man ønsker bedre variasjon – kan det være lurt å se utover Norge. Videre er det greit å merke seg at dette er en syklisk industri som følger råvareprisene. Særlig oljeprisen vil ha en innvirkning på hvor mye selskapene tjener over tid. Dette kan være lurt å ta med i vurderingen når man tilfører energi relaterte aksjer i utbytteporteføljen sin. Noen populære aksjer (norske og utenlandske) i dette segmentet:

Navn på selskapTickerDirekteavkastning (%)Utbytte
Aker BP ASAOSE: AKRBP9.72%0.60 USD per aksje kvartalsvis
Equinor ASAOSE: EQNR12.85%3.853 NOK per aksje kvartalsvis
TotalEnergiesEPA: TTE5.06%0.8739 USD per aksje kvartalsvis
ExxonMobilNYSE: XOM3.42%0,95 USD per aksje kvartalsvis
Royal Dutch ShellLSE: SHELI4.09%0.2615 GBT per aksje kvartalsvis
Tabellen sist oppdatert 14 september 2024

*Pass på at du gjør egne undersøkelser før du investerer i aksjer. Utbytteguiden og våre skribenter gir ikke investeringsråd, men tilbyr informativt innhold for opplæringsformål. Alle artikler representerer skribents egne synspunkter. Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.*

Eiendomssektoren

For investorer som ønsker en stabil – og relativt defensiv avkastning kan eiendomssektoren være et godt alternativ. Utleieinntekter kan ofte by på bedre forutsigbarhet, og dermed også støtte stabile utbetalinger av utbytte til eierne. Her er det litt variasjon på frekvensen av utbytte – særlig på Oslo Børs. Det kan derfor være aktuelt å heller se til USA hvor man finner et godt knippe eiendomsaksjer med kvartalsvis utbytte. Noen av disse inkluderer:

Navn på selskapTickerDirekteavkastning (%)Utbytte
Realty IncomeNYSE: O5.04%0,2635 USD per aksje månedlig
Federal Realty Investment TrustNYSE: FRT3.75%1,10 USD per aksje kvartalsvis
American Tower CorporationNYSE: AMT2.72%1,62 USD per aksje kvartalsvis
Prologis IncNYSE: PLD2.95%0,96 USD per aksje kvartalsvis
Tabellen sist oppdatert 14 september 2024

*Pass på at du gjør egne undersøkelser før du investerer i aksjer. Utbytteguiden og våre skribenter gir ikke investeringsråd, men tilbyr informativt innhold for opplæringsformål. Alle artikler representerer skribents egne synspunkter. Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.*

Finanssektoren

Sist, men ikke minst har finanssektoren lenge vært populær for utbytteinvestorer. Her må man gjerne se mot internasjonale selskaper – da de fleste norske banker betaler årlig eller halvårlig utbytte. Særlig amerikanske banker er kjent for kvartalsvis utbytte til investorene sine. Om man ønsker å holde seg til norske selskaper kan DNB og sparebankene være aktuelle, men disse betaler foreløpig årlig utbytte til eierne sine. Skulle du derimot være på jakt etter noen kvartalsvise utbytteaksjer innen finans, kan disse selskapene være aktuelle:

Navn på selskapTickerDirekteavkastning (%)Utbytte
JP Morgan Chase & CoNYSE: JPM2.25%1,15 USD per aksje kvartalsvis
American ExpressNYSE: AXP1.08%0,70 USD per aksje kvartalsvis
Goldman SachsNYSE: GS2.51%3 USD per aksje kvartalsvis
Wells FargoNYSE: WFC3.03%0,40 USD per aksje kvartalsvis
Tabellen sist oppdatert 14 september 2024

*Pass på at du gjør egne undersøkelser før du investerer i aksjer. Utbytteguiden og våre skribenter gir ikke investeringsråd, men tilbyr informativt innhold for opplæringsformål. Alle artikler representerer skribents egne synspunkter. Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.*

Populære amerikanske aksjer med kvartalsvis utbytte

Oslo Børs har noen gode utbytteaksjer, men det er ofte USA man ender opp med dersom utbytte er fokus. Dette skyldes at selskapene i USA har en langt større tradisjon med kvartalsvise utbytter. Selskapene er også langt større enn de man finner her hjemme – noe som gjerne betyr større forutsigbarhet. For å gi en liten introduksjon til dette har vi trukket frem noen av våre favoritter blant amerikanske utbytteaksjer.

Bank of America (NYSE: BAC)

Bank of America Los Angeles

Bank of America er en av de største bankene i verden – og har sitt hovedkontor i Nord-Carolina. Banken har i dag drøyt 10% av alle bankinnskudd i USA, samt er en av de mest aktive bankene på Wall Street. Med en omsetnings på nesten 95 milliarder dollar (2022) er Bank of America en av de absolutt største bankene. En langsiktig eier av banken har vært investoren Warren buffet som gjennom sitt Berkshire Hathaway eier litt over 12% av de utestående aksjene. Selskapet betaler kvartalsvis utbytte til sine eiere og har gjort dette i en årrekke. I skrivende stund har selskapet en direkteavkastning på 3,01% (basert på 2023 tall).

Realty Income (NYSE: O)

Realty income logo on a glass facade

Realty Income er et amerikansk REIT-selskap som eier og driver eiendommer. Selskapet betaler utbytte til investorene sine hver måned, og det kan være en god investering for de som ønsker å tjene penger på eiendomsmarkedet. Selskapets portefølje består av langsiktige leiekontrakter med mange av de største selskapene i USA, noe som tilbyr en stabil kontantstrøm for selskapet. Dette har gjort Realty Income til en ‘must-have’ i mange utbytteporteføljer. I skrivende stund har selskapet en direkteavkastning på 4,99% – og de har jevnlig justert opp utbyttet sitt.

Pembina Pipeline (NYSE: PBA)

Pembina pipeline logo on a mobile screen

Pembina Pipeline er et utility selskap som driver med frakt av olje og gass. Selskapet eier et attraktivt nettverk av rørledninger i Nord Amerika og Canada – noe som gir dem en svært forutsigbar kontantstrøm. Videre har nyere regulering gjort det vanskelig å etablere konkurrenter, så selskapet er godt skjermet. Pembina Pipeline har kvartalsvis utbytte, men er litt mer volatil enn andre selskaper på listen vår. Ledelsen er kjent for generøse utbytter i gode perioder, men de er også defensive i nedgangsperioder. Kan absolutt være et godt tilskudd i en portefølje, men forvent litt volatilitet. I skrivende stund gir de en direkteavkastning på 6.24% etter siste justering.

Enbridge Inc

Enbridge logo sign on 221 avenue road

Et annet kanadisk selskap som driver med transport av olje og gass er Enbridge. Dette er et selskap med hovedkontor i Canada, men mye av virksomheten er sentrert i USA. Akkurat som Pembina har Enbridge god forutsigbarhet i virksomheten sin – og de har betalt ned mye gjeld de siste årene. Imidlertid skiller de seg ut i markedet ved at de har en et svært konsentrert nettverk i sentrale områder. Dette har gitt dem en veldig beskyttet posisjon, noe som investorene over tid har fått smake på. I skrivende stund ligger selskapet på 7,23% direkteavkastning som betales ut kvartalsvis til investorene.